"... szeretni kell az életet, s nem kell törődni a világ ítéletével. Minden más hiúság." (Márai S.)
Jobb megtenni és megbánni, mint megbánni, hogy nem tettem meg! (Giovanni Boccaccio)

2012. március 27.

A csíksomlyói búcsú a kulturális örökség része ...

Az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára terjesztették fel a csíksomlyói búcsút.

A szellemi kulturális örökség meg­őr­zéséről szóló UNESCO-e­gyez­ményt 2003-ban fogadták el; erre azért volt szükség, mert a szervezet vi­lág­örök­ségi egyezménye alapvetően az épített örökségre összpontosít.
A szellemi világörökség az ősöktől örökölt hagyományokat, kife­je­zés­mó­dokat–szóbeli hagyományokat, elő­a­dó­mű­vé­szeteket, társadalmi gya­kor­la­to­kat, ünnepi rítusokat, e­se­mé­nye­ket, régi iparágak tudásanyagát tartalmazza.

„Az UNESCO világörökségéhez tartozva a csíksomlyói búcsú fokozottabb védelmet is kapna, a cím ugyanakkor méltó elismerést is jelentene a székelység több mint 500 éves hagyományának. Ezzel olyan közös székelyföldi, erdélyi, magyar értékünk kerülne fel a nyilvántartott nemzetközi értékek közé, amely méltó módon képviselne bennünket ezen a listán" – jelentette ki Kelemen Hunor romániai kulturális miniszter.
Csíksomlyó több évszázadon át lokális jelentőségű búcsújáróhely volt, vonzáskörzete kezdetben csak a Székelyföld katolikus részére és a moldvai csángóságra terjedt ki, de a 20. században ez a kör kiszélesedett, 1989 után magyar nemzeti kegyhellyé, sőt az európai katolicizmus egyik jelentős kegyhelyévé vált.
Nem voltam még a csíksomlyói búcsúban. Gyakran fontolgatom, hogy elmegyek, de eddig még nem kerítettem rá sort, hogy megszervezzem az utazásomat.
Csoportos szervezést nem választok, mert egyrészt mindegyiket összekapcsolják olyan települések vagy rendezvények-események megtekintésével, melyeken — épp egy templombúcsú alkalmával — nem akarok részt venni, másrészt azok az utazások drágák.
Saját szervezésben, egyénileg utaznék, mely utazás Csíksomlyó alkalmából elsősorban vallásos zarándoklat s nem országjáró túra lenne.

szellemi kulturális örökség magyarországon:
Nemzeti jegyzék

  1. — A Népművészet Mestere díj kitüntetettjeinek tudása és tevékenysége;
  2. — Busójárás Mohácson - maszkos farsangvégi télűző szokás;
  3. — A kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya;
  4. — Élő hagyományok Kalocsa kulturális terében: hímzés, vi­selet, pingálás, tánc;
  5. — Mezőtúri fazekasság;
  6. — A magyar solymászat;
  7. — A halasi csipkevarrás élő hagyománya;
  8. — Matyó örökség – a hímzés, viselet, folklór továbbélése;
  9. — Pünkösdi templomdíszítés Mendén;
10. — Tikverőzés Mohán. Maszkos, alakoskodó, farsangi szokás;
11. — Emmausz Bólyban. Húsvéthétfői népszokás;

12.A TÁNCHÁZ MÓDSZER UNESCO listára vételének ünnepélyes kihirdetése

2012. március 31-én!!!

2 megjegyzés:

Muzsi Attila írta...

nem voltam én sem soha a csíksomlyói búcsún, tiltja a "vallásom" az ilyesmit. Azt hallottam, hogy hónapokkal előtte kell leszervezni a szállást meg ilyeneket, mert bolondok háza van a járás napjaiban. Egyszer érdeklődtünk, hogyan lehetne ilyen apró fa termékekkel egy asztalhoz jutni a búcsú idején, mert azt mondták, hogy nagy a felhozatal olyankor. Kiderült, hogy semmi esélyünk csak úgy asztalhoz jutni, találd ki, kinek a kezében van az egész? A polgármestert vedd ki a számításból, ő mondta, hogy kihez menjünk, mondván kizárólagos joguk van hozzá. Rájöttem, az is egy zárt körű rendezvény.
Szóval csak úgy ne pattanj lóra, érdeklődj azelőtt, mert megtörténhet, hogy nem kapsz szálláshelyet. Csak ezt akartam mondani.

Miviana írta...

Köszönöm a hozzászólásodat, Attila. :)
Talán még tudnék szálláshoz jutni Csíksomlyón, idén mégis inkább Marosvásárhelyre fogok utazni (időpontját még nem választottam ki). Marosnémeti mennyire van Vásárhelytől? Erdélyben nem voltam még sehol s azt hiszem, bárhova érdemes elmenni.
Évekig kegytárgy- és könyvárusként dolgoztam templomoknál, de világi helyeken is. Engedély mindenhol kell attól, akié a terület: ha templomé, a plébánostól, ha önkormányzaté, a szervezőtől. Beszéltél Csíksomlyón azzal, akit mondtak? Szerintem kapnál engedélyt! Persze lehet, hogy az asztalt (sátrat, stb.) neked kellene magaddal vinni.