"... szeretni kell az életet, s nem kell törődni a világ ítéletével. Minden más hiúság." (Márai S.)
Jobb megtenni és megbánni, mint megbánni, hogy nem tettem meg! (Giovanni Boccaccio)

2012. január 8.

... hogy mik vannak?!

Ganz Ábrahám avagy az Öntödei Múzeum
Ganz Ábrahám mellszobra Kispesten

"Az Öntödei Múzeum a főváros szívében őrzi egy szakma múltját egy régi gyárépületben, amely egykor Ganz Ábrahám világhírű, vasúti kerekeket gyártó öntödéje volt.

A múzeum épülete kívülről is szemet gyönyörködtető látvány, belépve pedig a látogató egy faszerkezetű, 19. századi üzem csarnokában találja magát. A műemlékként őrzött olvasztókemencék, az öntőüstök, a formaszekrények, a forgódaruk mind-mind azt a benyomást keltik, hogy egy most is működő vasöntödébe csöppentünk. Nézze meg csodálatos műtárgyainkat és dokumentumainkat, ... , Ganz Ábrahám és Mechwart András életének relikviáit." ( Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Öntödei Múzeuma )

"Európa első öntödei múzeuma Budapesten található egy olyan eredeti ipari épületben, melyben 1858tól 1964-ig folyamatosan vasöntés folyt, melynek nem csak az épületszerkezetei eredetiek, hanem több technológiai berendezés is, amik az eredeti helyükön állnak ma is. Ez a ma már kicsinek látszó épület tekinthető a XX. századi magyar gyáripar egyik legjelentősebb vállalatcsoportja, a Ganz gyárak bölcsőjének." (Magyarország műszaki műemlékei II. )

A Ganz Törzsgyár öntödeépülete. (1867 évi rajz)

Tegnap délután a "Hősök, királyok, szentek. Történelmünk képei és emlékei" című kiállítást készültem megnézni egy ismerősömmel. Fél órát vártam rá a megbeszélt helyen, hiába.
Két órával később egy másik programom kezdődött s pár tucat percet, melyek az oda-vissza utazáson kívül maradtak volna, kevésnek ítéltem a képek (s a Nemzeti Galéria) társaságában időzni, ezért aznapra lemondtam a múzeumlátogatásról.
A találkozóhelytől nem messze lakik 91 éves barátnőm (aki ugyancsak hivatalos volt a későbbi programra) — gondoltam, felmegyek hozzá s majd együtt megyünk az összejövetelre.
El is indultam, gyalog, csendes budai utcákon; mentem egyik utcából a másikba, az előállt helyzeten s ismerősöm elképesztő eljárásán mélyen elgondolkodva.

Elhaladván egy kertben álló, testes épület mellett, hirtelen nagyméretű plakát betűi fogták meg a tekintetemet:
"A paraszti polgárosodás tárgyi világa —

nemzeti jelképek a magyarországi tájházakban"

Vándorkiállítás az MMKM Öntödei Múzeumában.

Megtekinthető: 2011. október 14-től december végéig.
Gépiesen, akadozva futtattam tekintetem a betűkön-szavakon, 1-1 szót nehezen felfogva. Végül a "nemzeti jelképek a magyarországi tájházakban" félmondat ráeszméltetett, hogy mit olvasok.
Megtorpantam, s most már figyelmesen "tapogattam" szemeimmel a szavakat, eszemben meg-megforgatva, fontolgatva őket.
— Mit látok, hol vagyok egyáltalán? — néztem jobbra-balra. Úgy tünt, arrafelé nem jártam még, nem ismertem azt az épületet sem, amin a plakát lebegett.
— Ez itt egy múzeum tehát? S ilyen remek látnivalókat kínál! — gondoltam fokozódó érdeklődéssel.
Ismét gondolkodóba estem, fél órán belül másodszor:
Igaz, kellemesen beszélgethetnénk kedves barátnőmmel, majd a közlekedésében segítségére lehetnék, míg eljutunk az összejövetelre (hova nem is jött el aztán), e percben viszont — "minden előre megfontolt szándék nélkül" — egy ritka lehetőség bukkan fel előttem mintegy a meghiúsult múzeumi élmény kárpótlásaként is.
— Milyen különös, fura helyzet! — bizonytalankodtam. Eleddig soha eszembe sem jutott az Öntödei Múzeum! (A vaskohászat és -öntészet kérdései egyáltalán nem foglalkoztattak.)

Aztán mégis megindultam, először vonakodva, majd egyre határozottabban a múzeum bejárata felé. (Járás közben erősen reménykedtem, hogy — bár december elmúlt — a vándorkiállítást még nem bontották el.)
Benyitottam, beléptem s egy különös, hatalmas (széltében-hosszában igen nagyméretű, több emelet magas és hideg [fűtetlen]) térségben — egy különleges környezetben találtam magam.
Nos, ez egy gyári helyiség volt, eredeti valójában; nem olyan, mintha az lenne, vagyis annak berendezve, hanem eredeti üzemi csarnok!
A múzeumokból, kiállításokról jól ismert, pedánsan tiszta és rendezett, otthonosságot árasztó környezet és barátságos, szívélyes teremőrök fogadtak a gondosan, tetszetősen elhelyezett tárgyak, tárlók, tablók és képek sokasága, lépcső fel- és lejárók és galériafolyosó között (alatt).

Mi mindent láttam, tudtam megtekinteni mintegy másfél óra alatt?

Két óriási kúpolókemencét, melyekbe benézni az emeleten (itt adagolták a nyersvasat az égő kokszhoz), míg a meg nem olvadt maradványok eltávolításának, illetve a kemence tisztításának-javításának környezetét a pincében (a kemencéknek a talajszint alatt lévő aljánál) lehetett.
Ezután a kiállítás vezetője elmondta a megolvasztott s lecsapolt, folyékony vas mintákba öntésének módszerét, különös tekintettel a kéregöntés-re; megmutatta a mintákat, az elkészült (vasúti) kocsikerekeket, valamint a szintén kéregöntésű (malmi) örlőhengereket (melyeket már Mechwart András idejében gyártottak).
Végül megnéztem a csarnok távoli sarkában elhelyezett tárlókat, melyekből Ganz Ábrahám és Mechwart András élettörténetét, illetve az öntöde s a benne folyó tevékenységek történetét lehet megismerni.
A többi látnivaló: számtalan művészien szép öntöttvas tárgy (harangok, kályhák, rostályok, oszlopok, lámpák, mindenféle keretek és szobrok mind-mind kimaradtak, mert addigra már nagyon áthűltem (hisz a Nemzeti Galéria fűtött helyiségeihez voltam öltözve) és szabad időm is elmúlt — távoznom kellett. Ekkor még egy kellemes meglepetés ért: igazán figyelmes vedéglátóim meginvitáltak az irodába egy kis melegedésre és egy pohár jó meleg teára.

Nagyon tetszett a múzeum és a kiállítás — kellemes, meleg időben újra el fogok jönni!

A vaskohászat feladata a vas érceiből a nyersvas kinyerése, majd további feldolgozása öntöttvassá és acéllá. A vas tűzi kohászatának az a lényege, hogy a vasércből, amely alapvetően oxidos vasvegyületek keveréke, az oxigént redukálással eltávolítják. A redukálást szénnel végzik, mégpedig többnyire koksz' formájában. A koksz feladata a redukáláson kívül a megfelelő hőmérséklet biztosítása. A nyersvasgyártás nagyolvasztóban, speciális aknás kemencében történik. A nagyolvasztó felső részén (torok) öntik be az ércet, a kokszot és a mészkövet. Az ércből eltávolított szennyezőket salakosítani kell, ezt általában mészkő adagolásával érik el. A megfelelő hőmérséklet biztosítása érdekében a kemencébe jelentős mennyiségű levegőt fújnak be az erre a célra kiképezett fúvókákon át. Az eljárás során nyersvas keletkezik. A redukálódott és megolvadt vas a kohó alján, a medencében gyűlik össze, fajsúly alapján elválva a szintén olvadt salaktól. Innen lehet mindkettőt lecsapolni. ( Kohászat  A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából )

 

METAPÉDIA A másféle lexikon: Az öntöttvas vasöntvények céljaira átömlesztésre előkészített szürke nyersvas. Az átömlesztés azért ajánlatos, mert csak készleten lévő és már vegyileg megelemzett nyersvasfajtákról állapítható meg teljes biztonsággal, hogy vasöntvények céljaira megfelelnek-e. A nagyolvasztóból csapolt nyersvasat ma már alig használják közvetlenül, (átömlesztés nélkül) vasöntés céljaira. Az átömlesztés azzal az előnnyel is jár, hogy a különféle vegyi összetételű nyersvasfajták az öntvény mindenkori céljának megfelelő arányban keverhetők össze egymással. Az átömlesztés néha olvasztótégelyben és olvasztó-dobban, esetleg ú. n. lángkemencében, legtöbbször azonban öntészeti aknás-kemencében, u. n. kúpolókemencében történik. A jó öntöttvas vegyi összetétele kb. a következő: karbon 3- 3.6%, szilícium 0.5-3.0%, mangán 0.4- 1% a foszfor 0.1-15% és kén 0.05-0.10%. A nagyobb mennyiségű mangán keménnyé, a szilícium szívóssá, a foszfor törékennyé, a kén sűrű folyásúvá teszi az öntöttvas anyagát.

Metapédia A másféle lexikon: A vasöntészet az öntöttvas mintába öntésével dolgozó ipari tömegtermelés. A hígan folyó, kb. 1250-1300 C˚ hőmérsékletű öntöttvasat tűzálló anyagból, (kvarchomok, agyag, samott, stb.) készült negatív alakú mintába öntik, ahol az így készült vasöntvény a teljes megszilárdulásig, olykor pedig a teljes lehűlésig marad. A megszilárdult vasöntvényt, a szétszedett mintából kiszedve, megtisztítják a rátapadt, sokszor egészen ráégett, rásült mintázó anyagtól; levágják róla az öntés csonkjait és a szükséghez képest fúróval, eszterga- v. gyalukéssel megmunkálják. A vasöntészet gyártmányai legtöbbször közönséges, ú. n. szürkeöntvények, de lehetnek ú.n kéregöntésűek és néha ú.n. kovácsolható v. temperöntvények is. A szürke öntvényeknek jó tulajdonsága a szívósság és jó megmunkálhatóság. A kérges öntvények felületének egy része nem tűzálló anyagból való, hanem vasból készült mintarésszel érintkezik az öntés idején. A vasöntvény ezen része ezután nem szürkén, hanem fehéren, vaskarbidosan fog kristályosodni és rendkívül kemény lesz. Ilyen kérges öntvényrész pl. a kőtörőgép és a lisztőrlő-malom hengereinek zúzó, őrlő felülete. Az acél is mintába önthető, de mintázóanyaga fokozottabban tűzálló kell, hogy legyen, mert az acél öntési hőmérséklete kb. 300˚-kal nagyobb.

 

Öntészet
Az öntészet feladata és célja az, hogy a megolvasztott fémet egy üreges öntőformába öntve öntvényeket állítson elő.
Öntéssel változatos és bonyolult alakú fémtermékek állíthatók elő. Az öntészet termékei például a robbanómotorok motorblokkjai, szivattyúházak, víz- és gázszelepek, fürdőkádak és ajtókilincsek, stb.
Az öntészet vagy fémöntés lényege az, hogy elkészítenek egy olyan üreget, ami a munkadarab negatívját tartalmazza (ezt formának nevezik), az üregbe megolvasztott fémet öntenek, majd hagyják megdermedni. Az öntészet mint tudomány foglalkozik a forma- és magkészítés anyagaival, az öntött fémek sajátságaival, az öntési folyamat jellemzőivel, az öntészeti olvasztókemencékkel és öntőgépekkel, az öntött termék tulajdonságaival stb. ( Öntészet  A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából )

 

Utóirat: "A paraszti polgárosodás tárgyi világa — nemzeti jelképek a magyarországi tájházakban" című vándorkiállítás tavaly év végén befejeződött, tegnap már nem lehetett megnézni.

 

Nincsenek megjegyzések: