"... szeretni kell az életet, s nem kell törődni a világ ítéletével. Minden más hiúság." (Márai S.)
Jobb megtenni és megbánni, mint megbánni, hogy nem tettem meg! (Giovanni Boccaccio)

2012. február 10.

Tipográfia a weben (2.)

Hogyan készül a tipográfia a weben?
"A hagyományos nyomdászoknak számtalan lehetőség áll a ren­del­ke­zésére, amikor szóba kerül a tipográfia, mint például a betűkészletek nagy száma vagy az elrendezési lehetőségek széles skálája.
A webes tipográfia ennél sokkal korlátozottabb, mivel olyan típusokkal és elrendezéssel kell dolgozzunk, amelyről tudjuk, hogy elérhető és használható lesz azokon a gépeken is, amelyeken az olvasók megnyitják a lapot — senki nem fejleszt csak saját magának weboldalt." (Arial = ezt a típust választottam blogom új betűjének!)
"A weben a tipográfia gyakran túl kevés figyelmet kap, ráadásul több olyan technológiai hiányosság is van, amely miatt a webes tipográfia nem olyan hatékony, mint a nyomtatott. Ennek ellenére a ma rendelkezésre álló eszközök mellett már semmi okod nem lehet arra, hogy ne használd ki a webes tipográfia előnyeit szép és stílusos típusok használatával."
A webes tipográfia korlátai többek között a következők:
  • Korlátozott betűkészlet.
  • Nincs elválasztás, így a sorkizárt elrendezés csúnya lesz keskenyebb oszlopok esetén.
  • Nincs befolyásunk az alávágásra (a szóközökkel való feltöltésre).
  • Nem lehet tudni, hogy hol és hogyan nézik majd meg a munkát, így a designereknek minden képernyőméretre, felbontásra és környezetre gondolniuk kell."
"Szóval ez a tipográfia és a webes tipográfia; remélem, sikerült meggyőzzelek, hogy az online szövegek nem merülnek ki a
"Verdana, small, #333333"
formában — ezen kívül a tipográfiai trükkök széles tárháza áll a rendelkezésedre, amelyekkel kiemelheted a szövegedet a tömegből. A legtöbb website-ot az emberek azért látogatják, hogy elolvassák azt, amit a szerzőjük leírt nekik; így hát mindenképpen van értelme annak, ha ezt az olvasást megpróbálod a számukra könnyebbé és élvezetesebbé tenni." 
 

Nincsenek megjegyzések: