"... szeretni kell az életet, s nem kell törődni a világ ítéletével. Minden más hiúság." (Márai S.)
Jobb megtenni és megbánni, mint megbánni, hogy nem tettem meg! (Giovanni Boccaccio)

2011. november 29.

Most kiderül vajon?

Emir Kusturica
Ami ennek a blognak a címe, ugyanazt adtam a 'blog.hu' -s blogomnak is! 1-2 hónapja nyitottam s ott megírtam, hogy miért? Most itt is megírom.
Előbb azonban a "trackback-pingback"-et és a "visszamutató link"-et akarom kipróbálni, hogyan működik?
Az ottani "Most kiderül vajon? 1. (blogspot.com)" c. bejegyzésemnek a "trackback" címét beszúrom itt mindjárt:

http://magyarviviana.blog.hu/api/trackback/id/4300708 


Továbbá ennek a posztnak a "visszamutató link"-jét — amit az oldalon legalul olvasható "A bejegyzésre mutató linkek Link létrehozása" segítségével képeztem (l.  http://magyarviviana.blogspot.com/2011/11/most-kiderul-vajon.html#links ), beszúrom a blog.hu-n azért, hogy kiderüljön: mit lehet majd itt tapasztalni?
S most átugrok a blog.hu -ra az előbbi trackbacknek a segítségével!
Átugrottam, többször is (na, persze nem a trackback segítségével – a trackback nem direkt link, nem átugrásra való).

S mit tapasztaltam? Található-e trackback-üzenet a magyarviviana.blog.hu nevű blog "Most kiderül vajon? 1. (blogspot.com)" című bejegyzésének "Kommentek" területén?

Trackback-üzenet (arról, hogy másik blogon/honlapon, stb. belinkelték a bejegyzést) található abban a bejegyzésben, de nem ettől a poszttól származik!!!

Meglepődöm, mert a blog.hu adminisztrációs felületén, a "Beállítások" menü "Speciális" lapján ki vannak pipálva a következők:
Webkeresők pingelése: Hogy értesüljenek az új posztokról.
Trackback-ek engedélyezése: Engedélyezi más bloggerek számára, hogy trackbacket küldjenek a blogodra.
Visszapingek engedélyezése: Engedélyezi más bloggerek számára, hogy visszapingeljenek a blogodra.

TEHÁT EZEK ÉRVÉNYES BEÁLLÍTÁSOK! ÉS MÉGSEM MŰKÖDIK!!!
Hátha másképp kell csinálni! Talán az ottani poszt címének url-jét kell beilleszteni? (Bár mindjárt a poszt elején beillesztettem: az alcímben! ^_^)

A blog.hu-s bejegyzés url címe:

http://magyarviviana.blog.hu/2011/11/29/most_kiderül_vajon_2_blogspot_com .

Lássuk, mi történik?

A poszt url természetesen simán működik: átugrik a blog.hu-n a "Most kiderül vajon? 1. (blogspot.com)" című bejegyzés címére, ám BLOGSPOT-OS TRACKBACK-MEGJEGYZÉS TOVÁBBRA SEM OLVASHATÓ A BEJEGYZÉS SZÖVEGE ALATT!!
Folytatás (2011. november 30-án): Igen meglepő tapasztalatokat szerzek a trackback-pingback linkekkel kapcsolatban!
Egyelőre félbehagyom a kalandjaim elmesélését, s a folytatásig elolvasásra ajánlom a Linkback technikák: Trackback, Pingback, Refback című fórum-bejegyzést. Itt világos magyarázat olvasható a témáról!
Akinek van tudása vagy tapasztalata ebben az ügyben, írja meg — köszönettel veszem!
A történet befejezése – most már a "bejegyzésre mutató linkek"-ről:

Mint feljebb írtam, e bejegyzésem "visszamutató link"-jét beszúrtam a magyarvivianan.blog.hu nevű blog "Most kiderül vajon? 1. (blogspot.com)" című bejegyzésében azért, hogy visszajelzést kapjak itt, a blogspot.com-on arról, hogy máshol hivatkoztak erre a posztra!
Nézzük, van-e (vannak-e) visszamutató linkek lejjebb, e poszt "Megjegyzések" területén?

Nem, EGYETLEN VISSZAMUTATÓ LINK SEM OLVASHATÓ A MEGJEGYZÉSEKNÉL!!

Zárójelben: két blogspot-os blogom van, sok-sok poszttal – egyetlenegy bejegyzésben sincs értesítés arról, hogy valahol belinkelték valamelyik blogom bármelyik bejegyzését!!


Mi a helyzet itt, a blogspoton, milyen beállításokkal lehet (kell) szabályozni a "bejegyzésre mutató linkek"-et?
Adminisztrációs felület » Irányítópult » Beállítások » Megjegyzés fül: Visszamutató link Megjelenítés/Elrejtés (rádiógombok) : A "MEGJELENÍTÉS" RÁDIÓGOMB VAN BEJELÖLVE!  Alatta a magyarázószöveg:
A visszamutató linkekkel nyomon követheted azokat a weboldalakat, amelyek linkekkel mutatnak a bejegyzésedre. További információ
Megjegyzés: Az "Elrejtés" lehetőség választásakor a meglévő linkek nem törlődnek - a "Megjelenítés" lehetőséget választva bármikor ismét megjelenítheted azokat.
Továbbá: Visszamutató linkek alapbeállítása  =  Engedélyezve az új bejegyzéseknél(!)

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?
Itt lejjebb, ebben a posztban is megtekinthető — ez ugyanaz a link, amiről a harmadik bekezdésben is írtam!! A blogspot NEM generálja automatikusan, csak kérésre, és — ahogy előbb írtam — semmi értelme sincs, mert soha sehonnan, semmilyen üzenet nem érkezik a blogger blogjaira történt hivatkozásokról!!!.

Ami a másik oldali beállításokat illeti, arról már — részben — volt szó: a blog.hu posztszerkesztő-jében (tehát NEM a "Beállítások"-nál!) van egy "Speciális tulajdonságok" nevű lenyíló lista, s ebben egy "Visszaping (Visszapingelés küldése a bejegyzés összes URL-jének)" nevű kijelölőmező. A kijelölőmező kipipálása UTÁN azonban a bejegyzést NEM MENTI EL (!) a blog.hu — vajon miért nem??

S ITT BEZÁRUL A KÖR! TEHÁT A "GYÁRI" BEÁLLÍTÁSOK NEM MŰKÖDNEK – AUTOMATIKUS ÉRTESÍTÉS A POSZTOKRA MUTATÓ LINKEKRŐL NINCS!!

A Wikipédiában is rákerestem a 'trackback-pingback' témára (lásd a Blog című szócikket ): Permalink Állandó link. Egyetlen bejegyzés egyedi URL-je, azaz egy konkrét bejegyzésre mutató link. Pingback Egy „riasztás”, ami figyelmezteti egy bejegyzés eredeti szerzőjét, hogy valaki az eredeti bejegyzését linkelte egy másik blogbejegyzésben. Általában megjegyzésként is megjelenik. TrackBack A pingbackhez hasonló technika, ám lényeges különbség, hogy a blogbejegyzés szerzője maga választja ki, hogy a bejegyzése milyen más blogbejegyzésekhez kapcsolódik, míg a pingback automatikus. Ez világos beszéd: a pingback automatikus. (Hacsak a szócikk készítője nem téved!)


L. lejjebb "A bejegyzésre mutató linkek" részt!

Nincsenek megjegyzések: